miniu89 - 2013-11-19 15:20:39

Dość znana przyprawa, jaką jest gałka muszkatołowa, przy odpowiednim jej spożyciu może wspaniale wpływać na układ nerwowy.
Jest to bardzo stara przyprawa, która może dokonać cudów w organizmie, jednak przy zdrowym rozsądku, gdyż w wyższych dawkach doprowadzić może do stanów euforii i ogólnego zatrucia...

Artykuł ten mówi właśnie o właściwościach tej wiekuistej przyprawy. Zapraszam do przeczytania  :)


Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans Houtt.) - panaceum na dołek psychiczny


Autor: Basia  K


Jest to chyba najstarsza roślina przyprawowa. Ciekawe, że jej właściwości mają również interesujące działanie lecznicze, a jej nadmierne spożycie może zaszkodzić.


Muszkatołowiec to roślina uprawiana  głównie w Indonezji, Indiach i Ameryce Południowej.  Jest ceniona ze względów smakowych i zdrowotnych. Tarte nasiona, zwane gałką muszkatołową, dodaje się do potraw jednogarnkowych, mięs, skorupiaków, dań z klusek, zup owocowych, deserów i win. W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.


Substancja czynna zwana mirystycyną zawarta w proszku działa pobudzająco i wzmacnia nerwy.


Ważne jest to, że spożyta w większej ilości niż 4 g wywołuje stan euforii, która utrzymuje się do 12 godzin. Należy jednak uważać, żeby nie jeść jej zbyt dużo, gdyż dawka powyżej 8 g jest trująca.


Ilości rzędu 60 g (~12 łyżeczek) i więcej są niebezpieczne dla zdrowia i życia. Powodują konwulsje, palpitacje, nudności, a w niektórych przypadkach odwodnienie i ogólne uczucie bólu.


Duże dawki mogą powodować silne działania deliryczne i nieprzyjemne doświadczenia - zaburzenia widzenia (halucynacje) i  stany lękowe. Innym efektem nadmiernego spożycia gałki w  jest uczucie oszołomienia związane z napływem krwi do głowy.


Jednak jej niewielka porcja  łagodzi "niż psychiczny" i poprawiaja nastrój.


Pewne substancje czynne zawarte w tej przyprawie hamują w organizmie funkcję enzymu monoaminooksydazy, który wspomaga rozkład substancji trujących.


Nie należy w większych ilościach łączyć jej z lekami uspokajającymi, przeciwhistaminowymi (przeciw alergii) lub środkami hamującymi łaknienie, gdyż może powodować groźne dla życia powikłania. Taką samą reakcję wywołuje jednoczesne spożywanie gałki muszkatołowej oraz alkoholu, ananasa, bananów i dojrzałego sera.


Stosowanie: dwie, najwyżej trzy szczypty sproszkowanej przyprawy rozmieszać w pojemniku jogurtu i zjeść.



Źródło: W. Meidinger "Naturalna siła z apteki Pana Boga"


Wszystko o ziołach www.ziolowyogrod.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

www.mibm09.pun.pl www.trollekomiksowe.pun.pl www.fbgaming.pun.pl www.socjologiawsei.pun.pl www.wlasnepokemon.pun.pl